След вчерашното революционно откритие на НАСА, че на Марс има течаща вода и животът там е възможен, новата лента „Марсианецът“ на режисьора Ридли Скот няма да бъде разглеждана като поредната фантастика.

Киномани смятат, че носителят на „Златен глобус“ е „ударил джакпота“ със съвпадението на сензационното разкритие на учените от космическата агенция и премиерата на филма.

Всички очаквания са новата лента, която до някаква степен потвърждава твърденията на учените, да предизвика силен интерес и да се превърне в абсолютния касов хит за тази година.

Според запознати това е възможно най-добрата реклама на филм, случвала се в историята на киното.

Сюжетът на филма

В „Марсианецът“ НАСА изпраща мисия до Марс. В инцидент обаче се налага екипът да се оттегли преждевременно, оставяйки капитана на кораба Марк Уотни на планетата, мислейки го за мъртъв. С ограничени ресурси и при изключително тежки условия, Уотни трябва да оцелее на Червената планета, да намери начин да се свърже със Земята и да се върне у дома. Там обаче започва дебат дали изобщо трябва да бъде спасяван, защото експедицията би излязла твърде скъпо.

Според киноманите лентата представлява нещо средно между „Аполо 13“, „Гравитация“ и „Корабокрушенецът“. Филмът е по романа на Анди Уеър, излязъл през 2011 г. и превърнал се в бестселър.

„Марсианецът“ излиза по кината първо във Великобритания – на 30 септември. В останалата част от света, включително и в България, филмът се завърти на големия екран на 2 октомври.

Сценарият е дело на Дрю Годар, в главните роли ще видим Мат Деймън, Джесика Частейн, Кристен Уиг, Кейт Мара, Чуетел Еджиофор, Доналд Гловър, Шон Бийн, Макензи Дейвис, Наоми Скот, Себастиан Стан, Майкъл Пеня, Джеф Даниелс и други.

Скандал с руски автор

Руският автор Михаил Разходников твърди, че новата лента е по откраднат негов сценарий, кръстен със същото заглавие. Разходников дори съди компанията „Фокс“ за плагиатство на творба, която написал през 2008 г. и изпратил на няколко филмови студиа, пише „Индипендънт“. Адвокатът на писателя обяснява пред руското радио „Вести“, че сюжетната линия и детайли от текста са били използвани в продукцията с Мат Деймън. Искът им е за 50 милиона рубли (680 хил. евро) изгубени ползи. Съдебното дело е планирано да започне в средата на месец октомври. Сценаристът призовава руският културен министър Владимир Медински да помогне в битката срещу Холивуд. Според Разходников Медински има правно основание да инициира забрана за прожектирането на филма до разрешаването на спора.