Можем да очакваме циганско лято след Димитровден. Това каза пред „Фокус” синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН Красимир Стоев.

„Всички периоди на слънчево и сухо време с високи температури през октомври и то особено след 26 октомври, след Димитровден, са известни и познати като периоди на възвръщане на лятото, като циганско лято. Нормално е да очакваме и такива дни през октомври, все пак казах, че ще има температури от 20 до 25 градуса”, обясни Стоев. Той уточни, че месецът ще започне с хладно време, но постепенно температурите ще се повишат, отначало по-чувствително максималните. „През първите дни от месеца сутрешните температури ще са ниски и по високите западни полета ще се образуват и първите слани, но те ще бъдат слаби. Облачността над страната ще е разкъсана, намаляваща над много райони, през деня до слънчево време”, допълни Стоев. По думите му, в средата на първото десетдневие облачността ще се увеличи и до края на периода ще е значителна.

„Ще има валежи, които към края на десетдневието температурите ще започнат да се понижават. През първите дни от второто десетдневие от север ще продължи да прониква студен въздух и ще се установи хладно за сезона време, без съществени валежи. В средата на периода температурите ще се повишат и до края на десетдневието ще преобладава облачно време. Ще има валежи, в отделни райони и значителни”, уточни Стоев. Той посочи, че температурите отново ще се понижат. „През третото десетдневие от октомври ще се установи характерното за есента антициклонален тип време. В равнините ще преобладава облачно и мъгливо време. Условия за преминаване на бързи атмосферни смущения и краткотрайни превалявания има в началото и края на периода”, каза още Красимир Стоев.