Повече от 387 млн. души, т.е. всеки 12-ти човек на света, страда от диабет и близо половината от болните не подозират това, сочат данни на Международната диабетна федерация. Статистиката показва също, че през 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек от диабет. В България броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000.Около 45 на сто от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.

Данните бяха представени на старта на ежегодната информационна кампания „Открито за диабета” във вторник. Тя се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, Асоциация „Диабет тип 2”, съобщава Нова телевизия.

Като първи симптоми на заболяването българите припознават силна жажда, трудно заздравяващи рани, отпадналост и умора. 

Според около 70% от анкетираните основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието.

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. 

Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции.

Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.