Румънският премиер Виктор Понта оцеля след вот на недоверие в румънския парламент, съобщава "Ройтерс".Така той продължава да е единственият действащ министър-председател на страната, срещу когото тече дело за корупция. Депутатите от трите партии в управляващата коалиция са гласували „въздържал се”, оставяйки опозицията без възможност да свали правителството. Извън дебатите около вота, от румънския кабинет съобщиха, че искат страната да сключи ново споразумение с Международния валутен фонд. 

Съдебният процес срещу румънския премиер започна на 21 септември. Заради делото някои от активите му бяха замразени. 

Обвиненията датират от периода 2007-2011 г., когато премиерът е работил като адвокат. Разследването предизвика много призиви за оставката на Понта, но до сега той отхвърля тази възможност. В неделя той обяви, че се оттегля като лидер на партията си докато тече разследването срещу него.

Прокурорите обвиняват Понта в получаването на подкуп, равен на 55 000 евро от своя приближен политик и член на парламента Дан Сова, който е обвинен в злоупотреба с власт, но няма да се изправи пред съда заради имунитета си. Сова до сега е бил назначаван от Понта за министър три пъти, преди да подаде оставка през 2014 година.