Люба Ризова и Виктория Бехар - двете жени, които ръководеха новините на bTV, напуснаха телевизията.

Ризова беше директор на новините и актуалните предавания на цялата "bTV Медия груп" и обяви решението си вчера в 13 ч пред новинарския екип. На срещата е бил и новият шеф на bTV Павел Станчев. Там тя е обяснила, че решението е лично. Предложила е шеф на новините да стане продуцентът на емисиите Цветомир Семов.

Още преди да напусне, е било ясно, че задълженията намаляват, тъй като оня ден Валя Гиздарска е поканена да стане шеф на актуалните предавания. В момента тя е главен редактор на "Нека говорят с Росен Петров". Преди това дълги години беше в Нова тв, където беше и главен редактор на "Здравей, България" в едни от най-силните години на предаването. На Ризова е било предложено да остане като шеф на новините, но тя е подала оставка.

Виктория Бехар - главният редактор на новините в Би Ти Ви и на сайта им, напусна телевизията в четвъртък вечерта, каза самата тя пред "24 часа". "Тръгвам си. Взех решение да напусна", обясни Бехар. Тя прави тв новини от 20 години, като първите 6 е в Нова тв. В Би Ти Ви е от създаването . Същата е и тв кариерата на Ризова.

"Засега ще си седя вкъщи, нямам други планове", каза Бехар вчера.

Спортният отдел в bTV става част от дирекция "Новини и актуални предавания", а шефът му - известният спортен журналист Красимир Минев, е уволнен. "Не са ми връчили лично заповедта, защото не бях в телевизията. После ми се обадиха по телефона", каза журналистът, който е сред първите водещи на bTV.

Промените настъпиха, след като от 1 февруари Би Ти Ви и дъщерните канали бяха поети от Павел Станчев. Новият шеф замести на високия пост Вики Политова, чиято смяна бе обявена преди 2 седмици от собственика на телевизията - компанията СМЕ. Част от новинарския екип на bTV, недоволна от промените, е писала вчера следобед писмо до управляващия шеф на СМЕ Кристоф Майнуш с желанието двете журналистки да бъдат върнати на ръководните си позиции.

Междувременно по заместване Мариана Векилска ще води от понеделник две седмици "Тази сутрин" вместо Генка Шикерова, която е излязла в планиран годишен отпуск. След това ще се върне пак на екрана до излизането си в майчинство.

Промени ще има и в новините на другата голяма телевизия - "Нова". Още този месец Ани Салич, която се премести от bTV, ще започне да води централните новини на Нова тв. Тя ще има и предаване, което ще се продуцира от съпруга Бранко Салич. Преди време той напусна продуцентската компания на bTV и създаде своя собствена.