Основателят на американската изследователска и консултантска фирма Eurasia Group Иън Бремър определи речта на руския президент Владимир Путин пред юбилейната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк като геополитически триумф."Днес Путин печели. Това е истинска геополитически триумф”, каза Бремер пред миланския вестник Corriere della Sera, анализирайки предложенията, направени в понеделник от Путин и американския му колега Барак Обама. По думите на известния американски политолог позицията на Белия дом, че Башар Асад не може да остане повече на власт, е разбираема, имайки предвид всичко, което преди това е било казано за "зверствата" на сирийския президент, съобщава РИА „Новости”.

"Но Путин няма да предаде своя съюзник, чиито позиции се увеличиха значително след пристигането на руските войски в Сирия. Не виждам как при тези обстоятелства може да се определи една истинска обща стратегия ... От друга страна, американците оставиха празнота в Близкия изток и сега Путин заема това мястото, обяснявайки, че ако той не го направи, дупката ще бъде запълнена от „Ислямска държава”. 

В основния материал за юбилейната сесия на Общото събрание на ООН, публикуван в Corriere della Sera във вторник, е отбелязано и голямото внимание, насочено към изказването на президента на Руската федерация. 

„Завърнал се в центъра на дипломатическата игра, Путин провали американските опити за изолация на Русия чрез ембаргото, дори вчера обвини Съединените щати, че те носят значителна отговорност за развитието на кризата в Близкия изток", пише влиятелният италиански вестник. Изданието посочва, че в Ню Йорк е станало въпрос и за ситуацията в Украйна, за изпълнението на минските споразумения, но "сирийската криза е избутала тази тема на заден план”.