Полската армия оповести, че вече инспектира терена в района на Валбжих в югозападната част на страната, където според някои информации може да има блиндиран нацистки влак, заровен под земята в края на Втората световна война.

"Целта ни е да проверим дали има опасни материали на място", заяви полковник Артур Талик. Той поясни, че се използват детектори на мини и георадари, за да се изследват съставът и структурата на почвата.

През месец август двама мъже - полякът Пьотър Копер и германецът Андреас Рихтер, увериха, че открили блиндиран влак, дълъг 98 метра и заровен на дълбочина осем-девет метра под земята. Според двамата, във влака, за който се носят слухове, че е пълен с произведения на изкуството и нацистки документи, има преди всичко прототипи на оръжие.

Полските власти изразиха скептизима си, че композицията действително съществува, но не са се отказали да проверят предоставените им индикации.
Друг полски изследовател - Кшищоф Шпаковски, пък твърди, че открил два железопътни тунела и подземен комплекс, построени в същия район от нацистите през Втората световна война. Комплексът обхващал 200 хектара площ. Там трябвало да се помещава една от главните квартири на Хитлер, която да позволи на обкръжението му да оцелее при нападение.