В дните преди дългоочакваната премиера на Tesla Model X Елън Мъск бе на посещение в Белгия. Естествено, медиите го питаха за скандала с вредните емисии на Volkswagen. Според създателя на Teslaслучилото се показва, че е достигнат „лимитът на изкопаемите горива“. „Това, което Volkswagen показва, е, че на практика сме достигнали ръба на възможното от дизела и бензина. Време е да се обърнем към ново поколение технологии“, категоричен е Мъск.

Новото поколение технологии очевидно са изцяло електрическите автомобили, каквито продава компанията на предприемача. Както добре знаете, основният недостатък на електроколите е липсата на развита мрежа от зарядни станции. У нас например е вероятно невъзможно да пътуваш с Tesla от столицата до морето, без да предвидиш няколкочасова спирка по пътя. Със създаването на суперзарядни станции Мъск се опитва да реши този проблем, но за разлика от Западна Европа България едва ли скоро ще може да се похвали с повече от една такава (предвидена за изграждане през тази година, но строежът още не е започнал).

Пряко свързан с дължината на пътуванията е и пробегът с едно зареждане. В момента най-икономичнатаTesla Model S може да измине около 500 км с пълна батерия, но Мъск вярва, че още през 2017 г. (когато заработи новият голям завод за батерии в Щатите) това разстояние ще бъде удвоено до 1000 км.

Мъск говори също за прехвърляне на част от производството в Европа. Причината е, че през 2017 компанията ще пусне първия си достъпен модел, засега известен като Model III. Очаква се към него да има най-голям интерес на нашия континент, затова е логично производството да се осъществява тук. „Без всякакво съмнение в дългосрочен план трябва да произвеждаме както колите, така и батериите в Европа. Вероятно през следващата година или в близко време ще започнем проучвания за евентуалното място на завода“, казва Мъск.

Засега Западна и Северна Европа са основните пазари на Model S на Стария континент, на какво бихте казали, ако някой подхвърли идеята за завод на Tesla в България?