Съд в Красноярск призна бивш втори пилот от авиокомпания „Турухан” за виновен в отвличане на вертолет Ми-8 и го осъдил на четири години лишаване от свобода условно с тригодишен изпитателен срок. Съобщението е на РИА Новости с позоваване на Западносибирската прокуратура.Съдът е установил, че вечерта на 6 юни пияният мъж отмъкнал вертолета Ми-8 от аеропорта близо до село Туруханск. Около два часа пилотът извършвал произволни маневри на пределно малка височина над село Туруханск и в околностите му, както и над село Фарково.

„Около полунощ пилотът самостоятелно приземил вертолета в мястото на излитане, след което е откаран в полицията за изясняване на инцидента. По време на следствието обвиняемият обяснил поведението си със скарване със съпругата си. За избавяне от негативните емоции той решил да се „поразходи” с вертолет” – се казва в съобщението на прокуратурата.

Въпреки алкохолното опиянение на мъжа, маневрите с вертолета на пределно малка височина са станали възможни в условията на ярката „бяла нощ” по това време, тъй като Туруханск е само на 200 км южно от зоната на не залязващото слънце в този период на годината.