"Тази песен - "Кой уши байряка", е преведена на много езици. Не сме направили нищо нередно." Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в коментар на скандала, който провокира изпълнението на песента за Райна Княгиня на събор в Исперих, където партията откри кампанията си. Ще отговорим с песни на агресията, добави той."Някой е решил, че има изгода да създаде истерия и евентуално да замести отсъствието на реални политически послания чрез гъделичкане на първични страсти", категорично каза Местан. Той посочи, че няма нищо по-хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен.

"Избирателите на ДПС пеят песента за Райна Княгиня, която уши байрака и написа ”Смърт или свобода!”. Тук, ако патриотите не са пишман патриоти, спират и ръкопляскат - няма нищо по–хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен. А това, че на същата мелодия има и друга, любовна песен на турски език е част от богатството на балканския фолклор", добави Местан.

Лидерът на ДПС заяви, че ръководството на партията и занапред ще пее патриотични песни. Той отново коментира казуса с агитацията на майчин език, заради което отнася глоба след глоба, като припомни европейската конвенция за правата на човека, която стои над националното законодателство.