В скоро време ще има среща на транспортните министри на България и Турция, обяви пред БНР премиерът Пламен Орешарски, който се срещна с турския премиер Реджеп Ердоган в Сочи.

На срещата на ресорните министри ще бъде решен спорът с разрешителните за превозвачите. В подходящ момент по-нататък ще се проведе съвместно заседание на двата кабинета в София, каза още Орешарски. На тази среща ще бъдат дискутирани и други, интересни за двете страни въпроси, допълни той.

По повод недоволството от страна на ГЕРБ, а и на представители на инициативата АБВ, че парите по програмата за устойчиво развитие на регионите се раздават избирателно само на общини, където кметовете са от БСП Орешарски подчерта, че не това е бил критерият при разпределението на парите. Стремели сме се да отпуснем средства за региони, които досега са били пренебрегвани, подчерта той. За тези, които не са доволни, ще гледаме да решим проблема им през следващата година, уточни още премиерът.

Превозвачи се заканиха да блокират в понеделник, 10 февруари в 8 часа сутринта граничния пункт Капитан Андреево, ако до тогава не се вземе решение за българо-турска от междуправителствена комисия по проблема с транспортните разрешителни.

Днес на среща в Пловдив по проблема се събират около 80 представители на малки и средни превозвачески фирми. Българските превозвачи настояват България да не дава на турската страна исканата от тях квота разрешителни, докато проблемът не се обсъди цялостно на междуправителствена среща.

В момента през Турция могат да пътуват само български превозвачи с многократни разрешителни, които се издават по други правила. Това създава напрежение в бранша и малките фирми се чувстват ощетени.