Заплатите на работещите в "Спешна помощ" ще бъдат увеличени с 20% от 2016 година. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред Нова ТВ.

"Ние ще увеличим от Нова година още заплатите", каза Шарков в коментар за промените в системата на спешната помощ, а на въпрос с колко, отговори: С 20%. После уточни, че целта е спешните лекари да получават увеличение на заплатите си с 20 на сто всяка година до достигане на 100% през 2020 г.

Той коментира оповестения вчерадоклад на Сметната палата за дейността на "Спешна помощ", в който се казва, че тя не е "нито ефективна, нито ефикасна", а над 200 хил. Българи на практика са лишени от нея.

"Няма нищо изненадващо в доклада", смята Шарков. Той изтъкна, че голяма част от изводите и препоръките на Сметната палата на практика са залегнали в мотивите за промяната на концепцията за Спешната помощ. Министърът изтъкна, че в началото на тази година заплатите в системата са били увеличени, че се планира подобряване на техническата база и че за първи път е обърната тенденцията и постъпващите са повече от напускащите.

В студиото бе включен на живо лекар от Спешна помощ – Елин Пелин, който обясни, че там един екип обслужва две общини, включително инцидентите по част от автомагистралата, че хората работят на повече от едно място, а до най-отдалечените части линейката стига за 40-45 минути.

"Има хора, които не само в Спешна помощ работят на повече от едно място. И 2 хил. лв да стане заплатата, и 3 хил. лв. да стане, човек може да иска повече. Въпросът не е само в парите", заяви в коментар зам.-министърът. Той изтъкна, че голямото напрежение, под което работят екипите на Спешна помощ, и това, че близките на пострадалите почти винаги ги обвиняват, са фактори, които министерството не може да промени.

Шарков допълни, че там, където е необходимо ще се изграждат нови филиали. "До края на ноември ще е готова новата карта на Спешна помощ. В момента тя е само на административното деление на общините и не е отчетено разстоянието до най-отдалечените точки", коментира още Ваньо Шарков.