Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда въвеждането на данък "уикенд", който да се отнася до употребата на служебни автомобили, телефони и лаптопи за неработни цели, съобщава Нова ТВ.

Съветът ще заседава днес от 15 ч. в сградата на Министерския съвет.

Предвидено е социално-икономическите партньори да разгледат проектозакони за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, внесен от народни представители, както и на Закона за корпоративното подоходно облагане и проект на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешенията за работа на чужденци в Република България.

Идеята на финансовото министерство е работодателите да бъдат задължени да попълват декларация за това кога служители им използват служебните си устройства и коли за лични нужди.

Това ще трябва да се декларира предварително за всички активи на фирмата на стойност над 700 лева. Ако тази декларация не се подаде, то данъчните ще си търсят обратно използвания данъчен кредит.

Друг спорен проблем, който ще обсъжда тристранката, е намерението на държавата да бъде облекчена процедурата по наемане на чужденци у нас със синя карта.

Идеята е работодателите да могат да назначават специалисти от страни извън ЕС без да трябва да доказват, че преди това не са успели да намерят подходящи кадри у нас. Предвижда се чуждестранните експерти - предимно от ИТ сектора, да вземат минимум 2700 лева месечна заплата за срок от поне година.

От КТ "Подкрепа" вече обявиха, че са категорично против, тъй като според тях предлаганата заплата ще подбие възнагражденията у нас, тъй като по правило хората в сферата на технологиите взимали много повече.