Руската агресия над Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че президентът Владимир Путин цели да събере колкото може повече от бившия СССР, след като веднъж нарече разпадането му „най-голямата геополитическа катастрофа на века", анализира днес The Wall Street Journal. Западът трябва да е обезпокоен, че България –страна-членка на НАТО и ЕС – е част от тази цел, смята Гари Макдугъл, председател на Българо-американски инвестиционен фонд, цитиран от Фокус.
„В обръщение към членовете на фондация „Америка за България" българският президент Росен Плевнелиев сравни прикритата подкопаваща агресия на Москва спрямо България с опит на Русия да проникне в НАТО с „троянски кон".
Нашата фондация, вероятно най-голямата в Източна Европа, опитва да помага на българите да запазят своята трудно спечелена независимост. В десетилетията след получаването на независимост България продължи неспокойно в демократична, пазарно ориентирана посока, в зависимост от резултатите от изборите. В момента проруската коалиция работи усилено да превземането на страната, позволяващо ѝ да назначава хора в международни организации като НАТО и да засилва влиянието на Путин над такива организации.
Това е истинската опасност, формулирана от президента Плевнелиев и повторена от други български лидери , които искат да продължат напредъка в посока на свободните пазари, първоначално заявена с приемането на България в НАТО през 2004 г. и в ЕС през 2007 г.", посочва Макдугъл. По думите му, наблюдатели виждат ръката на Путин зад успешните усилия на еколози за законодателство забраняващо добива на петрол и газ чрез хидравлично разбиване (фракинг).