Надявам се България да не се наложи да бъде „гореща точка”. Това каза зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева пред Нова телевизия във връзка с бежанската криза.

„Много от тези, които сега тръгнаха към Европа, го правят от отчаяние. Те смятат, че светът ги е забравил, че за децата им няма не само настояще, няма и бъдеще. Нашата работа е да концентрираме усилията си там, където се намират нуждаещите се от помощ. По този начин не само помагаме на тях, помагаме и на себе си, помагаме и на Европа. Помагаме по един по-ефективен начин, заяви Георгиева.

Тя посочи, че е много по-евтино да помагаме на хората по местата, където са днес, отколкото когато те дойдат на европейска територия. „ЕС помага много на България, а страната ни получава 82 млн.евро. Ние също така получихме над 12 млн. евро под различна помощ, когато у нас имаше сериозен бежански проблем”, каза още вицепредседателят на ЕК.

„Аз се надявам България да не се наложи да бъде „гореща точка”. Ние създаваме тези т.нар. „горещи точки” там, където има най-силен натиск от бежанци, но не беше толкова отдавна, когато именно на нашата граница имаше напрежение и в България дойдоха бежанци от Турция. Затова ние трябва да подкрепяме идеята за такъв капацитет, който бързо може да бъде пратен там, където нуждата е най-голяма”, допълни Кристалина Георгиева.