Руският президент Владимир Путин призова за широка коалиция за борба с групировката „Ислямска държава“ в Сирия по време на своето изказване пред Генералната асамблея на ООН. Това съобщиха специалните пратеници на агенция БГНЕС в Ню Йорк Цветана Арангелова и Огнян Асенов.

Президентът сравни подобна организация с антихитлеристката коалиция, която се е сражавала срещу германския нацистки лидер по време на Втората световна война.

В своето изказване руският държавен глава също така определи отказа за работа със сирийските власти като „огромна грешка“.

„Трябва да признаем, че с изключение на правителствените войски на президента Башар Асад и кюрдското опълчение на Сирия, реално никой не се сражава с „Ислямска държава“ и другите терористични организации“, каза още държавният глава.

Президентът на Русия заяви също, че е лицемерно да се обявява борба с тероризма от тези, които използват екстремисти за своите цели. Според него ситуацията в Близкия изток е повече от опасна и в такъв случай е лицемерно и безотговорно да се обявяват гръмки декларации за опасността от международния тероризъм и в същото време да се затварят очи за каналите за финансиране и поддръжка на терористи.

По думите на Путин Русия оказва военнотехническа помощ на Ирак, на Сирия и на други страни от региона, които водят борба с тероризма.

Среща между руския държавен глава и неговия американски колега се очаква да се състои по-късно днес.