Днес целият свят отбелязва Деня на сърцето чрез различни събития и кампании. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане. Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска – надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред лекарското съсловие има хора, които пушат.

Световния ден на сърцето (29-ти септември

Лекция „Съвременно лечение на остър миокарден инфаркт” изнасят кардиолозите от „Пирогов”пред хора,претърпели остър миокарден инфаркт и близките им. По този начин екипът на Клиниката по кардиология се включва в отбелязването на Световния ден на сърцето. От сутринта до обяд на 29. 09. 2015г., в рамките на няколко модула, лекари от Кардиологията на спешната болница ще запознаят пациентите със същността на остър миокарден инфаркт, с най-новите тенденции за лечение и с най-съвременните похвати за водене на нормален начин на живот след претърпян остър миокарден инфаркт.

Всички, които желаят на присъстват на обучението е задължително да се запишат предварително на телефон: 0882 480 268, всеки делничен ден до 28-ми септември, включително, между 8.30 и 14.30 часа. Обучителният модул няма да включва прегледи и изследвания на присъстващите!

В Университетска болница „Лозенец“ и Клиниката по кардиология към болницата също ще отбележат Световния ден на сърцето. Проф. д-р Любомир Спасов, директор на УБ „Лозенец“, декан на Медицинския факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“,и водещи специалисти от Клиниката по кардиология ще приемат интересуващи се от темата граждани в Зимната градина на болницата. Здравното заведение ще проведе и безплатни кардиологични прегледи след предварително записване на телефона на приемната на болницата (02/9 607 681, 682, 683, 684, 685).