Изглежда Американската космическа агенция (НАСА) е открила доказателства за наличието на течаща солена вода на повърхността на планетата Марс, предаде Си Ен Ен.

НАСА обяви, че днес ще бъде проведена специална пресконференция, на която ще бъде обсъдено нещо, определено като голямо научно откритие. Макар американските космолози да не влизат в повече подробности за откритието си, изглежда ще бъдат огласени подробности за открития при анализиране на марсиански ровър, с които ще бъде потвърдено, че по склоновете на Червената планета тече солена вода. Ако това бъде потвърдено, то би дсало обяснение на тъмните ивици, появяващи се като петна по повърхността на планетата.

Не за първи път е откривана вода на Марс. На учените е известно от много години, че на планетата има замръзнала вода на полюсите, в атмосферата, а съвсем наскоро и в малки локви, които се появяват на повърхността през нощта.

Но откриването на течаща вода на открито на студената, на пръв поглед безплодна планета, може да е предвестник за пробив в търсенето на живот там.

Изявлението се появи свързано с огласяването на нов доклад, в който учените от НАСА казват, че сезонните тъмни ивици върху повърхността на Марс са резултат от солена вода периодично преминаваща по повърхността на планетата.