Американската агенция за космически изследвания НАСА съобщи, че предстои да обяви в понеделник, 28 септември 2015, „важно научно откритие“, което разкрива мистерия на Марс. Събитието ще се излъчва на живона сайта на NASA в 18:30 часа българско време.

НАСА не дава предварително подробности за тема на пресконференцията.

На нея ще говорят Джим Грийн, директор планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от Института Джордия в Атланда, Мери Бет Уилем от изследователския център Ames на НАСА, и Алфред Макевън от университета Аризона в Тускън.

Агенцията разработва необходимите условия за изпращане на хора до астероид през 2025 и на Марс през 2030.

Червената планета бе обявена от американската космическа агенция за голяма възможност за научни открития и човешко и роботизирано изследване при разширяването на присъствието на човека в Слънчевата система.

Това не е първият път, когато НАСА използва пресконференция, за да обяви за революционно откритие. През юли на подобна пресконференция агенцията обяви за откриването на подобна на Земята планета: Kepler-452b.

Британският вестник "Мирър" пита: "Открила ли е НАСА живот на Марс?".

Си Ен Ен пък предаде, че НАСА е открила вода на червената планета и ще съобщи за това.

Най-вероятно американската агенция за космически изследвания ще разкрие, че е открила доказателства за течаща вода, твърди в. “Дейли мейл”. Слуховете са подкрепени от присъствието на Луджендра Оджа на пресконференцията. Ученият открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета. Водата се издига до нивото на земята по време на по-топло време.