Сигурно ви се е случвало да отидете без предупреждение на гости на близки приятели и да заварите... изключително подредена къща. Страхотно, но как го постигат? Оказва се, че тайната е в ежедневните усилия, пише сайтът „Хрон“.

Ето какво правят вашите приятели, за да може кухнята им да е чиста и спретната:

1. Организират продуктите в хладилника на принципа „едно влиза – друго излиза“
„Всеки път, когато се прибера от пазар с нови покупки, изваждам всичко от хладилника, което не ми изглежда свежо, а после забърсвам рафтовете“, споделя Моника Фриел, която професионално се занимава с организиране на домове, в които цари хаос. След като почисти свободната вече част от хладилника, Моника прибира вътре новите продукти. Така организираната дама изобщо не допуска хладилникът ѝ да бъде препълнен с храни и напитки, които дори не стават за консумация.

Добър съвет е да държите отворените продукти или ястия в кутии за съхранение. Така хладилникът ви ще е много по-организиран.

2. Не отлагат почистването
Един от основните съвети на хората с чисти кухни е работата да не се отлага. Добре е да измивате и почиствате веднага приборите и съдовете, които сте изцапали по време на готвене, допълва „Реалити тудей“.

Когато видите петно на плота, забършете го веднага. Ако нещо падне на пода, почистете го на момента. Така ще е много по-лесно да поддържате кухнята си чиста и спретната.

3. Използват таймер
„Навивам аларма за след 15 минути и започвам да чистя в кухнята, докато не звънне. Правя го сутрин след закуска и вечер след вечеря“, споделя друга домакиня.

4. Не отлагат прибирането на съдовете от миялната машина
Ако решите, че чистите съдове в миялната машина могат да почакат, рискувате да затрупате мивката си с много мръсни чинии. Така кухнята ви със сигурност няма да изглежда чиста и подредена. Опитайте да съчетаете задълженията в кухнята и подредете чистите чинии от съдомиялната по местата им, докато чакате водата за супата да кипне (например).

5. Организират подправките си
Със сигурност ви се е случвало да държите в продължение на седмици отворено пакетче с някаква подправка. Хората с подредени кухни обаче веднага слагат въпросната подправка в подходящо бурканче за съхранение. Така се запазват и вкусовите ѝ качества, но и се поддържат чисти рафтовете на кухнята.