Пороен дъжд потопи за няколко часа Шумен. Водната стихия снощи повлече автомобили, наводни къщи и обществени сгради, затлачи шахтите. Наводнени са сградите на болницата и онкоцентъра, съобщава БНТ.14 души са евакуирани от критичните точки в града. От рано сутринта се разчистват пречупените от бурята дървета и наносите от чакъл и пясък.

Водният ад продължи два часа, в някои квартали на града падна и градушка. Над 65 сигнала за помощ са получени снощи на телефон 112. Наводнена и запълнена с тиня е новата сграда на лъчетерапията в Шумен, в която има техника за милиони.

„Шахтите са запушени и голямата ударна вълна е дошла и през остъклението. Всичко тук е пълно с апаратура за милиони, с риск да погине във всеки момент. Имаме един UPS изгорял, кабелните канали са под вода. Не знаем какво ще стане с линейните ускорители”, обясни д-р Сотир Караниколов, управител на КОЦ – Шумен.

От онкоцентъра призовават хората да им помогнат да се справят с бедствието. 



„Аз идвам от Добрич. Трябваше да започна лъчетерапия. За съжаление днес няма да може да направим терапията”, сподели пациентка. 

Усилията са насочени към почистването на града и отваряне на улиците за движение.

„Почистване на отводнителните шахти и фирмите, работещи по водния цикъл да възстановят настилката там, където е изнесена”, посочи Красимир Косев от Община Шумен.

По-късно през деня ще започне оценката на щетите, нанесени от невиждания порой.