Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Илия Александров, управител на търговско дружество „ВНС - ТВ” ЕООД за укриване на данъци в размер на 1 196 000 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На Александров е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 2, т. 6 и т. 7, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. За период от десет месеца в гр. София, в качеството си на управител и представител на горепосоченото дружество, той избегнал установяването и плащането на Данък добавена стойност /ДДС/ в особено големи размери. През този период Александров подавал справки – декларации, в които посочвал неверни обстоятелства.

Установено е, че „ВНС - ТВ” ЕООД практически не е разполагало с никакви налични активи, както и че няма обекти, в които да осъществява дейността си. Същевременно това дружество фактурирало продажби на стоки и услуги от разнообразен характер – строителство и ремонти, снегопочистване, консултантски услуги и други.
За отделни данъчни периоди Александров подавал пред служители на НАП в столицата, справки – декларации, в които декларирал начислен ДДС и право на данъчен кредит в близък размер. В тях било посочено, че този данъчен кредит е формиран от покупки на стоки и услуги от няколко други дружества. В хода на проведеното разследване, е установено, че тези дружества никога не са извършвали доставки на стоки и услуги на управляваното от Александров т.д. „ВНС – ТВ ” ЕООД.

По този начин Александров чрез използване на документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и представяне на информация пред служители на НАП, потвърдил неистина относно размера на данъчната основа с право на пълен данъчен кредит и размера на ДДС с право на пълен данъчен кредит в справки – декларации. Така на управляваното от него дружество „ВНС – ТВ ” ЕООД неправомерно е бил приспаднат данъчен кредит, както е и било избегнато установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 1 196 128 лева.