63% процента от българите съзират опасност в бежанския поток. Това сочи национално представително изследване на "Алфа рисърч", представено на конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики", организирана от евродепутата от ЕНП Светослав Малинов. Държавата да се бори с трафикантите на хора искат 89% от запитаните, 82% - да се усили оградата по границите.Изследването отчита в същото време и голямо одобрение за социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците – 75%. За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват 44,5% от анкетираните. За пълно затваряне на границите настояват 11%. Обратния вариант - да се приемат бежанци без ограничения, одобряват едва 3,7%. Категорично не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците, съобщава bTV.

Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са със силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч". 17.1% смятат, че ще се справим с проблема, а 43.3% са на мнение, че това ще се случи бавно. 36.3% се опасяват, че бежанската криза ще доведе до упадък на Европа.

"Българската патриаршия заяви, че трябва да се решават проблемите на войната, която е предизвикала тази криза
Настояващите за сепаративни решения са най-силни песимисти за справяне с кризата", коментира директорът на „Алфа рисърч” Боряна Димитрова.

Изследването регистрира ръст на страховете и радикализиране на общественото мнение. Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът. Тя припомни изследване за 2012-2013 г. , според което бежанците са били по-скоро непознати, неразбрани, с негативен образ за българското обществено мнение. Още тогава обаче е имало разграничение между бежанци и икономически емигранти. Основните страхове тогава по отношение на бежанците са били свързани с повишаване на престъпността, болести и зарази.