"Аз искам нашият източен съсед да функционира като държава, което може да стане, но те не желаят това. От тази сутрин Сърбия не е държава. Възможно е да нямат достатъчно ресурси и функционират по-слабо от Хърватия, но Сърбия не се намира в Третия свят. Тя не прави нищо".

Това каза хърватският премиер Зоран Милованович по повод бежанската криза и напрежението между властите в Загреб и Белград около този проблем, съобщиха БГНЕС и Индекс. За 12 дни от Сърбия в Хърватия са пристигнали над 75 000 мигранти. Само вчера техният брой е 3482.

Милованович каза, че най-много се интересува от отношенията със западните държави. Аз съм в постоянен контакт с австрийския канцлер, който ръководи най-потърпевшата държава. "Непрекъснато разменяме информация и за мен, това е най-важното - това е Западна Европа", каза още Зоран Милованович по време на партийна среща в град Сисак.

"Защо намалява броят на мигрантите, никой не знае, дори и министърът на отбраната на страната ни. Може би, защото е студено в Гърция. Възможно е една част да е потеглила към България и Румъния. Имаше нещастен инцидент в Средиземно море....Но пред нас е нощта", каза хърватският министър на отбраната Анте Котроманович късно снощи при визитата си на един от временните лагери, недалеч от границата със Сърбия. Той припомни, че всеки ден в съседна Република Македония влизат по около 5000 души.

"Всички те трябва да преминат и през Хърватия", каза Котроманович. "Ние сме добре организирани и знаем какво да правим", каза още той. "Нашата държава знае какво иска. Спокойно, мирно и хуманно ще извършим тази работа, която е доста тежка. В тази ситуация Хърватия ще покаже своето истинско лице", каза още Котроманович.