Джон Хайро Веласкез Васкез, който е отговорен лично за 300 убийства и за организирането на още 3 000, е бил главният килър на наркобарона Пабло Ескобар. В свое интервю за Univision наскоро Васкез обясни кои са двете неща, от които наркобарони като Пабло Ескобар и лидерът на картела Синалоа Хоакин „Ел Чапо“ Гузман се страхуват най-много. Това са плакатите "издирва се" и екстрадицията. Васкез, известен и с прякора си Попай, който е един от тримата все още живи високопоставени членове на картела Меделин, твърди че "кралят на кокаина" веднъж му казал, "Попай, мъртви сме," след като вижда снимката си на плакат с надпис "издирва се". "Плакатът ‚издирва се‘ е много опасен за нас като престъпници, защото влизаш в магазина да си купиш нещо за пиене и там е твоята снимка. Някой я вижда по телевизията и знае, че за главата ти има награда от 10 млн. долара," казва Попай. Във връзка с бягството на Гузман от затвора преди няколко месеца Попай казва, че властите би трябвало да разлепят плакати "издирва се" навсякъде и да предложат награда от най-малко 20 млн. долара. "Всяка минута, която изминава е минута на победата за Ел Чапо," добавя Попай. 

Според килъра наркобарони като Ескобар и Гузман се страхуват също толкова и от екстрадиция в САЩ.

Ескобар и Гузман на практика са контролирали затворите, в които са излежавали присъдите си. Ескобар е проектирал луксозния затвор, в който е излежавал присъда през 1992 г., лично е избрал кой да бъде затворен с него и е наемал гардовете, които са работели в затвора. 

Нещо повече, колумбийските власти не са имали право да се приближават на по-малко от 4.5 км. от затвора му. 

Докато е излежавал присъда в затвора Puente Grande в периода 1993 – 2001 г. Гузман пък е имал право да бъде със семейството си в дълги периоди от време, организирал партита за приятели и имал възможност да се забавлява с жени вкарвани отвън, според мексиканския журналист Анабел Ернандез. 

По тази причина екстрадицията заплашва влиятелните наркобарони като Ескобар и Гузман, защото тя ще прекъсне връзката им с картела, със семейството и с корумпираните власти, които са готови да приемат подкупи.

По думите на Ескобар, "по-добре гроб в Колумбия, отколкото затворническа килия в САЩ."

Ескобар и Гузман на практика са контролирали затворите, в които са излежавали присъдите си. Ескобар е проектирал луксозния затвор, в който е излежавал присъда през 1992 г., лично е избрал кой да бъде затворен с него и е наемал гардовете, които са работели в затвора. Нещо повече, колумбийските власти не са имали право да се приближават на по-малко от 4.5 км. от затвора му. Докато е излежавал присъда в затвора Puente Grande в периода 1993 – 2001 г. Гузман пък е имал право да бъде със семейството си в дълги периоди от време, организирал партита за приятели и имал възможност да се забавлява с жени вкарвани отвън, според мексиканския журналист Анабел Ернандез. По тази причина екстрадицията заплашва влиятелните наркобарони като Ескобар и Гузман, защото тя ще прекъсне връзката им с картела, със семейството и с корумпираните власти, които са готови да приемат подкупи По думите на Ескобар, "по-добре гроб в Колумбия, отколкото затворническа килия в САЩ."