Има ли живот на Марс, течаща вода или дори океан? Това ще се разбере в понеделник, след като НАСА съобщи, че ще даде извънредна пресконференция, на която обяви, че ще разкрие важно научно откритие за Червената планета, съобщи Си Ен Ен. На историческото събитие във Вашингтон ще говорят Джим Грийн, директор планетарни науки на агенцията, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института “Джорджия” в Атланта, както и други учени.

Най-вероятно американската агенция за космически изследвания ще разкрие, че е открила доказателства за течаща вода, твърди в. “Дейли мейл”. Слуховете са подкрепени от присъствието на Луджендра Оджа на пресконференцията. Ученият открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета. Водата се издига до нивото на земята по време на по-топло време.

През април тази година марсоходът “Кюриосити” засне минерална структура на Марс, която може да е формирана единствено от вода.

“Ако обявят, че са открили леснодостъпна течаща вода под повърхността, това ще има огромни последици за възможността за откриването на живот на планетата, както и за изпращането на хора там”, каза Дъг Мъккустън, бивш директор на програмата на НАСА за Марс.

Откриването на вода на Марс не е ново - учените са наясно от години, че на планетата има две отделни полярни ледени шапки и колани от ледници, но да се потвърди, че Червената планета е дом на вода в течно състояние, би било революционно, пишат американски медии.

“Ако се потвърди, че има вода, която е сезонно течаща, това би било удивително откритие с драматични последици”, каза ученият Крис Карбери.

Възможно е НАСА да обяви, че има живот на Марс. Анализ на проба от скала, взета от роувъра “Кюриосити”, показа, че в миналото на планетата е имало условия, подходящи за съществуването на микроорганизми.

НАСА ще обясни снимките от марсианската повърхност, които показват камъни, разположени геометрично, твърди сайт от Алабама. Ако се съединят камъните с линии, се получава комплекс, който излежда изключително много на паметника Стоунхендж.

Пресконференцията, озаглавена “Мистерията на Марс е разгадана”, както вече писа БЛИЦ, ще се състои в 18,30 часа българско време. Потребителите на туитър ще могат да задават въпроси на учените с хаштага #AskNASA.