Победителят в детската Евровизия 2014 Винченцо Кантиело е във Велико Търново като специален гост в 13-ото издание на фестивала “Сребърна Янтра”.
Само преди месец - на 25 август, талантливият италианец навърши 15 г., но вече е европейска звезда.
Под Царевец той се включи и в националната кампания #Откривай България, част от събитията, свързани с международния песенен конкурс. 13-ото издание ще се състои на 21 ноември в София.
Винченцо Кантиело е роден през 2000 г. в Неапол. Той е откритие на маестро Винченцо Капасо и членува във Village music lab academy - Национална академия за формиране и лансиране на нови таланти.
Един от авторите на песента му - победител в Малта, Tu primo grande amore (“Ти, първа голяма любов - Фабрицио Берлинчони, е преподавател в академията.
Винченцо се вълнува много от предстоящото си участие като гост в детската “Евровизия 2015”, където ще пее заедно с Крисия, Хасан и Ибрахим.


- Винченцо, за първи път си в България. Успя ли да натрупаш впечатления от страната ни?

- Наистина съм тук за първи път, но за съжаление, пристигнах много късно вчера вечерта (четвъртък - б.а.), затова и нямах възможност да видя много от Велико Търново.

Но това, което зърнах, наистина е много хубаво и ме впечатли. Благодаря на Румяна (Румяна Начева - организатор на “Сребърна Янтра” - б.а.), че ме покани. Тук съм с родителите си и ще успея да се запозная с много талантливи деца от различни страни, а и ще изнеса рецитал на галавечерта в неделя.

- Какъв е светът на Винченцо?

- Когато бях малък, започнах да пея в хора на църквата. Моите родители също бяха с мен. След това постепенно започнах да ходя по различни събития.

Първото признание за
мен бе през 2010 г.,


когато спечелих регионалния фестивал Cant Atella. През 2013-а излезе и първият ми сингъл Glitter And Gold. След това участвах в шоуто за млади таланти Ti lascio una canzone - типичен иалиански фестивал. След това спечелих Евровизия.

- Казваш го като нещо много естествено, но триумфът на Евровизия те направи звезда. Как се промени животът ти?

- Победата ми в Евровизия наистина бе едно истинско удовлетворение за мен и съм изключително горд със себе си.

Иска ми се да участвам пак, да усещам “сърцето си в гърлото”. Като цяло през есенно-зимния сезон - септември, октомври, ноември, съм доста зает. Поканен съм като гост през ноември за детската Евровизия. Вкъщи и с моите приятели нищо не се е променило, те са до мен и ме подкрепят.

- Ще пееш заедно с Крисия, Хасан и Ибрахим на конкурса в зала “Арена Армеец” в София. Имате ли някакъв контакт помежду си, репетирате ли?

- На конкурса Евровизия в Малта не сме комуникирали много, защото Крисия не знаеше добре английски, но ми се стори много сладка, страшно приветлива и симпатична. Освен това е много талантлива.

Със сигурност репетиции с нея ще имаме, но в момента все още не сме уточнили нещата. Трябва да отидем в София и със сигурност ще правим репетиции заедно. Все още не знам каква ще е песента, която ще изпълняваме.

- Всъщност какъв е Винченцо извън сцената, с какво обича да се занимава?

- Трябва да си призная, че в личния си живот съм доста мързелив и обичам да си поспивам, но също съм и доста активна личност и обичам денят ми да е зает с разни неща.

Освен пеенето любимото ми хоби е да свиря на пиано.

- Остава ли ти време за уроците в училище?

- Уча в езикова гимназия и наблягам много на лингвистичната си подготовка. Изучавам френски, испански и английски. Доста е трудно и съм много натоварен, но успявам да се справя.

- Ти си много емоционален в изпълненията си на сцената, какво те вдъхновява?

- Не очаквах, че хората ме приемат за толкова емоционална личност, но наистина влагам много страст и благодаря, че публиката го е оценила.

Слушам всякакъв
вид музика, търсейки
вдъхновение


в опитите си да изградя собствен стил. Ровя се в интернет и ако една песен ми хареса, я избирам, ако не - просто не я пея.

- Песента, която изпълни на детската Евровизия, наистина ли е свързана с твоята първа голяма любов?

- Да кажем, че не става въпрос за моята първа голяма любов конкретно, но за двойките, гаджетата и хората, които са заедно. По принцип става въпрос за голямата любов въобще като състояние, усещане и нещо специално.

- Велико Търново познава Клаудия Чикатели, тя е печелила Гран при във фестивала, на който си гост. Близки ли сте с нея?

- Знам защо ме питате - заради общите ни участия в предаването на РАИ 1 Ti lascio una canzone, представящо деца певци, и тиражираните информации, че съм се влюбил и песента ми на еврофестивала е моето усещане от изпитаните любовни трепети. (Смее се.) Да, Клаудия е страхотен човек, има и невероятен глас. Виждаме се с нея доста често и тя наистина е страхотна.

- У нас младите се увличат по хип-хоп и рап, ти харесваш ли този тип музика?

- Харесвам хип-хоп музиката, както и поп, соул, джаз. Нямам определен музикален идол, но ми харесват изпълнители като Уитни Хюстън, Марая Кери, Бруно Марс, Бионсе, Кристина Агилера.

- Какво ти предстои до края на 2015 г.?

- Като цяло съм доста натоварен до края на 2015 г. Безспорно

най-значимо е
участието ми като
гост в детската
Евровизия в София,


но все още събитията предстои да се случат и нямам точна информация за ангажиментите си.

- Мислиш ли вече за самостоятелен албум?

- За албум наистина е хубаво да се мисли, но трябва да се намери точният човек в точния момент. Засега съм записал своята песен Tu primo grande amore.