Владимир Путин в своята реч утре, 28 септември, пред Генералната асамблея на ООН ще очертае руското виждане за международните отношения, бъдещето на организацията и международната общност, като ще засегне и темата за борбата с тероризма и близкоизточната екстремистка групировка „Ислямска държава”. Това той разкри в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS.„Аз мисля, просто не се съмнявам, че за проблемите на борбата, за необходимостта от борбата с тероризма ще говорят почти всички изказващи се от трибуната на ООН, аз също няма да избягам от тази тема. Това е естествено, защото заплахата от тероризма е обща за всички нас, това е предизвикателство за всички нас” – заявил Путин.

Путин обясни на американския журналист, позицията на Русия спрамо Сирия: 
"Там има само една легимна армия - тази на президента Асад. Противостои му, по думите на нашите международни партньори, някаква опозиция. Всъщност армията на Асад се бори с терористични организации", каза Путин. 

Той напомни, че представители на Пентагона в свой отчет пред Сената на САЩ неотдавна са признали какво са свършили за подготовката на тази опозиция. 

"Първоначалната цел е била подготовката на 5-6 000 бойци, после на 12 хиляди. В резултат се оказва, че са били подготвени 60, от които с оръжие в ръка се борят 5-6, а всички останали са дезертила заедно с американското си въоръжение при "Ислямска държава", посочи Путин.

Именно заради това се е наложило да има руско присъствие в Сирия, осъществявано на принципите на съвременното международно право и по молба на правителството на страната, подчерта руският президент. 

Руският държавен глава припомня, че Русия предлага сътрудничество и на страните от целия регион. "Опитваме се да създадем някаква координационна структура. Лично информирах за това президента на Турция и кралете на Йордания и Саудитска Арабия", каза Путин, като допълни, че за това са били информирани и Съединените щати, външният министър Джон Кери е разговарял подробно по този въпрос с руския си колега Сергей Лавров, а и военни представители на двете страни са обсъждали темата.

"Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия против терористите", отбеляза руският президент.

Путин възнамерявал да засегне историята на ООН и въпроса за нейното по-нататъшно развитие в съвременни условия. Той припомня, че решението за създаване на организацията на Ялтенската конференция в Съветския съюз, на който Русия, като негова правоприемница се явява страна-учредителка на ООН и постоянен член на Съвета за сигурност” – напомнил той.

Според Путин, в сегашните реалности алтернатива за организацията не съществува, „ООН остава универсална международна организация, която е призвана да поддържа мир в целия свят”. Той обърнал внимание на американския журналист, че ООН трябва да се приспособява към изменящия се свят, „и ние постоянно дискутираме: как да се променя, с какви темпове, кое трябва да се промени качествено”.