Разширяването на достъпа до интернет в развиващите се страни ще спомогне за създаването на над 140 милиона работни места, и ще изведе от бедност 160 милиона души. Това заяви основателят на най-голямата социална мрежа Facebook Марк Зукърбърг по време на срещата на високо равнище на ООН, посветена на целите за устойчиво развитие. Зукърбърг заяви, че днес 4 милиарда души нямат достъп до възможностите, които предлага глобалната мрежа. "Включването в интернет на все повече хора от развиващите се страни, ще можем да създадем 140 милиона нови работни места, да избавим от бедност 160 милиона души и да предоставим на повече от 600 милиона деца възможност да получат образование, без сериозни разходи", каза той. 

Според Зукърбърг, "интернет е нещо повече от една мрежа от компютри". Интернет е важна движеща сила на социално-икономическия прогрес, казва основателят на Facebook. Марк Зукърбърг обеща да помогне на Върховния комисар на ООН за бежанците да осигури достъп до интернет в бежанските лагери. 

"Комуникацията ще помогне на бежанците да получат по-голяма подкрепа и да поддържат контакт със семействата си", каза Зукърбърг. Интернет достъп трябва да бъде "в основата на глобална стратегия за развитие", за да се определи подхода към новите предизвикателства и нужди на следващото поколение жители на планетата, каза бизнесменът. Зукърбърг припомни, че сега само половината от населението на света има достъп до интернет.