Мъж и жени с пушки се събраха в събота край монтанското село Безденица, за да сложат край на отстрела на пъдпъдък и да се нахъсат за едрия дивеч. Стотици авджии от ловно-рибарското дружество "Огоста" в Монтана заедно със свои пирятели участваха в атрактивния "Ловно-рибарски събор 2015", организиран от дружеството. На софрата на ловджиите не пропуснаха да се покажат и политици, пише "Конкурент". Мъжете с маскировъчни костюми и нахлупени над очите шапки показаха, че да си ловец и не е просто хоби, а начин на живот. За повечето от тях отстрелът не е най-важното – авджията е човек, който преминава всяка събота и неделя поне по 20 километра пеш, а ако падне слука цялата дружинка е доволна.

Най-голямата атракция на събора беше запаленият ловец и майстор на вкусните гозби – Ути Бъчваров. Той нагости стотиците мъже и жени с курбан чорба. В огромната тенджера на готвача къкри цял тон от вкусната супа.

"Рецептата е уникална - само за ловци, прави се в съотношение 2:1. В казана са сложени 2 телета и един пъдпъдък, и много подправки!", със смях разказа майстор Ути.

Председателят на Националния ловно-рибарски съюз Иван Петков поздрави авджиите от 58-те дружинки, които си аддоха среща на поляните край Безденица.

"Ловните съъбори са вековна традиция на българските ловци. Те са начин за сплотяване на ловците и повдигане на духа им преди ловните излети. В празниците участват и семействата, децата и съмишленици, което е израз на народностния характер на нашия съюз - най-голямата организация, която се грижи за българската природа!", заяви Петков.

Ловците са хората, които инвестират в природата, подчерта още Петков. Всяка година те пускат 200 000 птици, закупени от тях. Инвестицията се изчислява на около 8 милиона лв.

Председателят на сдружението в Монтана Тодор Върбанов награди най-добрите стрелци и рибари и 30 ветерани-ловци. Празникът продължи до здрач с песни и танци.