Руският многоцелеви свръхманеврен изтребител Су-35 представлява огромна заплаха за всеки западен изтребител, твърди американското издание The National Interest. Конкуренция на руския самолет може да прави само американският му аналог F-22.Даже най-новата разработка на американската авиация – изтребителят-бомбардировач пето поколение Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter (JSF) F-35 не може да се конкурира със Су-35. За американската машина това е възможно само ако екипажът съумее максимално да използва преимуществата на стелт-технологията и системите за радиоелектронна борба, отбелязва изданието.

Що се отнася до по-ранните разработки на американската авиационна промишленост, например като многоцелевия лек изтребител от четвърто поколение F-16 (Fighting Falcon), то Су-35 по много параметри го оставя далеч зад себе си. F-16 няма мощен радар с активна фазирана антенна решетка (АФАР). Само няколко машини F-16E/F разполагат с радари с АФАР, тъй като програмата по модернизация на другите машини е прекратена по финансови причини.

Освен това изтребителят не може да изстрелва ракети на такива високи скорости като изтребителят от четвърто поколение F-15 Eagle на компанията Boeing. При бойно стълкновение на руския самолет пилотът на американския F-16 ще трябва да разчита изключително на професионализма си при управление на машината, пише изданието.

„Су-35 и другите самолети „Сухой”” са много мощни машини. Изтребителите четвърто поколение, намиращи се на въоръжение в САЩ, вече не могат да се похвалят с технологично преимущество, както беше преди. САЩ трябва да вложат ресурси в развитието на изтребителите от следващото поколение, за да могат максимално бързо да заменят сегашните машини” – обобщава NI.