Идеята медиите да бъдат глобявани, ако по време на предизборна кампания излъчат или публикуват материали, накърняващи "добрите нрави", името и достойнството на кандидати, отпадна от проекта за нов Изборен кодекс.

Предложението бе направено от избраници от ГЕРБ, но част от представителите на управляващите бяха склонни да го подкрепят. Глобите щяха да се налагат неясно защо от ЦИК, а медиите щяха да имат право да обжалват наказанията пред съда, пише "Труд".

От ГЕРБ оттеглиха идеята на заседанието на комисията по Изборния кодекс вчера. "Ако никой не възстанови предложението в пленарната зала при гласуването на законопроекта, подобни глоби няма да има", каза юристът Красимир Ципов (ГЕРБ). Остава обаче задължението всяка медия да публикува или да излъчва незабавно право на отговор от засегната страна без редакционен коментар. Всеки засегнат от публикация може да търси правата си по съдебен път.

Депутатите от временната комисия по Изборния кодекс се обединиха и около решение с каква бюлетина да се гласува, макар да отложиха окончателното решение.

Консенсусният вариант е бюлетината да е интегрална и с възможност избирателят да използва преференция. В бюлетината обаче няма да бъдат изписани имената на кандидат-депутатите. Преференцията ще се отбелязва с изписване на номера на предпочетения кандидат от листата в квадратче срещу името на избраната формация. Имената и номерата на кандидат-депутатите ще бъдат поставени на видно място в изборните секции и в тъмната стаичка за гласуване.