Създателят на социалната мрежа „Фейсбук“ Марк Зукърбърг и шефът на компютърния гигант „Майкрософт“ Бил Гейтс обещаха, че ще вложат ресурси за развиването на универсален достъп до интернет до 2020 г., предаде АФП.

Това намерение е изразено в декларация, представена от Зукърбърг и Гейтс на срещата на върха на устойчивото развитие, състояща се в ООН в Ню Йорк. Под декларацията подписите си са поставили и съоснователят на „Уикипедия“ Джими Уейлс и певецът Боно. Те обаче не уточняват колко пари ще дарят за каузата.

Инициативата им се вписва в стратегията, съдържаща 17 цели за устойчиво развитие и изкореняване на бедността по света до 2030 г., приета вчера в ООН.

За осъществяването на целите в тази стратегия ще са необходими между 3,5 трилиона и 5 трилиона долара на година за 15 години и дори повече, съобщиха вчера от ООН.

Интернет присъства в развитите страни от края на 90-те години, но ООН смята, че половината от планетата няма надежден достъп до глобалната мрежа, по-специално жените и момичетата, чието образование е от жизнено важно значение за развитието на планетата.

Когато хората имат достъп до средствата на интернет и познанията как да боравят с него, те имат достъп до средства, които подобряват живота на всички ни, се казва в декларацията на Зукърбърг и Гейтс.

Интернет е на целия свят и трябва да бъде достъпен по целия свят, се допълва в документа.

Страните членки на ООН приеха дневния ред в областта на глобалното развитие за следващите 15 години. Те обещаха да изкоренят изцяло крайната бедност и глада, да се борят със социалното неравенство и промените в климата, както и да осигурят всеобщ достъп до образование. Документът от 45 страници беше приет с консенсус на срещата на най-високо равнище в централата на световната организация с участието на над 150 държани и правителствени ръководители.

Новите цели предвижда изкореняването на крайната бедност във всичките ѝ форми, ликвидирането на глада и помощ за устойчивото развитие на селското стопанство, поощряване на здравословния начин на живот и съдействието за благополучието на всички хора, осигуряването на всеобщо и качествено образование.

В приетата декларация страните поемат задължението да постигнат и равенство между половете, да осигурят наличието и рационалната употреба на водните ресурси и всеобщ достъп до екологично чиста енергетика. Те трябва и да съдействат за устойчивия икономически растеж и създаването на работни места, да създадат инфраструктура за индустриализация, да намалят социалноикономическото неравенство в страните и между страните, и да осигурят безопасни условия на живот в градовете и населените места.

Освен това страните членки на ООН имат намерение да въведат устойчиви модели на потребление и производство, да предприемат спешни мерки за борба с промените в климата и техните последствия, да използват рационално морските ресурси, да се стремят към съхраняване и възстановяване на екосистемите на сушата, да осигурят отчетност на правителствата и достъп на гражданите до правосъдие, както и да активизират глобалното партньорство в интерес на устойчивото развитие.