Германия настани десетки бежанци и бездомници в сгради на концентрационния лагер Дахау близо до Мюнхен. За бежанец от Афганистан, настанен в едно от помещенията на бившия концлагер разказа „Гардиън”.

„Исках само покрив над главата си”, отговори афганистанецът на въпрос дали се притеснява от мрачното минало на новото си жилище. Негов съсед, пристигнал в Германия от Румъния, добавя: „Къде да живея с моите три деца? На улицата? Това е по-добро. Какво мога да направя”.

200 000 души са минали през лагера Дахау през Втората световна война. Десетки хиляди са избити. Там са настанявани предимно евреи, използвани за тежка физическа работа.

Директорът на мемориала в Дахау Габриеле Хамерман не е много доволна от начина, по който Мюнхен решава проблема си с пришълците, защото сградата символизира мъченията и смъртта. „Това място е било един от най-лошите трудови лагери на Дахау. Предимно евреи и религиозни затворници са пращани тук да орат земята и да садят лечебни растения. Повечето от работата е била на открито и броят на убитите е огромен”, обяснява тя.

Кметът на Дахау Флориан Хартман защити решението си да настанява бездомни хора на това място: „Сградите в градината за билки и преди са използвани да подслонят хора, които не могат да си купят апартамент. Те са най-уязвимите хора в нашето общество. По този начин сградите с тяхната историческа обремененост могат да бъдат ползвани за социално значими цели”.

Дахау е вторият концлагер, в който се настаняват имигранти. Както БЛИЦ съобщи, преди дни стана ясно, че 21 души от Близкия изток и Африка са намерили подслон в Бухенвалд.