Единодействието между АБВ и „Позитано” не се случи - в 40 общини едностранно подкрепяме кандидати на БСП. Това заяви председателят на АБВ Георги Първанов на откриването на предизборната кампания на партията в София за местните избори, предаде репортер на БГНЕС.

В зала 3 на НДК са всички кандидат-кметове на партията и кандидати за общински съветници, официални гости, членове и симпатизанти на АБВ от цялата страна. За година членската маса на АБВ е нараснала с повече от 15 000 души. 280 са кандидатите им за кметове - от тях 180 са чисто партийни, а останалите са подкрепени от партията.

2006 г. оттук /зала № 3 на НДК - бел.ред./ стартира нашата победоносна кампания за президентските избори, вярвам, че и сега ще имаме значим успех, заяви в началото на словото си Първанов. В тези избори АБВ влиза със самочувствието на една партия, която е най-динамично развиващата се, подчерта той. Няма друга партия, която за 1 година да е скочила на 15 000 членски състав, има такива, които са паднали с толкова. Това е един от знаците, че оттук нататък АБВ става незаобиколим фактор, посочи той. Бъдещето е на АБВ, убеден съм в това, каза Първанов. Макар и млада, тя е парламентарна формация и има своя авторитет, своето влияние в българския парламент, независимо дали става дума за икономика, здравеопазване, образование… нашата експертиза е значима. Тежка полемика се вихреше в последните дни за реформата в съдебната власт - получихме хули за нашата последователна позиция. Мина едно гласуване и сега чета, че мандатоносителите казват - някой от Брюксел може да ни дърпа ушите заради квотите. Но когато ние отстоявахме тази позиция имаме мащабни идеи за трайни промени в съдебната система. Някой сега казва - дайте да свикаме Велико народно събрание, но това не беше ли и наша идея? Идеята за президентска република е отговорност, а някой да говори освен нас, че на изборите предстои и референдум, за електронното гласуване? Хората навсякъде ме питат за задължителното гласуване. АБВ ще отстоява нашите стари нови идеи, защото искаме да реабилитираме идеята за пряката демокрация в България, посочи Първанов.

В тези избори влизаме със самочувствието на успяваща сила и в управлението на страната, подчерта той. Имаше спорове дали да участваме, но нашият представител във властта Ивайло Калфин показа наличието на висок управленски потенциал, с когото всеки оттук нататък трябва да се съобразява, заяви Първанов. Калфин се обърна с лице към младите семейства, предложи идеи за пенсионна реформа и др. Стъпката, която направихме беше оправдана - АБВ събира ума и таланта на нацията, обобщи той.

В местните избори влизаме с една широка палитра на участие - имаме силни, убедителни кандидатури, продължи лидерът на АБВ. Като ги погледнете са най-красиви и най-добри, пошегува се Първанов. Това са кандидати, които в много отношения превъзхождат сегашните кметове и другите конкуренти, потвърди той.

Подкрепихме кандидатурата на Георги Кадиев за кмет на София, защото той се е доказал и предлага ясни решения, посочи Първанов. Кадиев е не просто човека, който със своята обаятелност може да спечели изборите, той е кандидатът, който може да бъде по-добрия кмет на София. С него имаме различни мнения, публично сме спорили, но ние така разбираме политиката в лявото пространство. Мина времето, когато единството се разбираше като единомислие, то е единодействие, отбеляза Първанов. Ние имаме и много силни кандидати за районни кметове, за кметове в страната - хора, доказани управленци, продължи той.

В началото на годината Първанов е имал надежда за единодействие в левицата. В тази посока подадох ръка на левицата, но отговорът беше груб, дори невъзпитан, каза той. И продължи: предложих и да се видим, защото времето минава – този път отговорът беше мълчание. Така единодействието между АБВ и Позитано не се случи, констатира той. Наложи се да направим компромис - има около 40 общини, в които АБВ едностранно подкрепя кандидатите на БСП, защото ще бъде грехота да похарчим добри управленци, заради ината на няколко души, не на партията. Моята критика е към една шепа хора, които са се капсулирали. АБВ даде един добър урок за коалиционна култура - дано бъда разбран, изрази надежда Първанов.

Изборите не са време да се преброим, а са една възможност България да има по-добрите кметове, едно солидно ядро на своето управление и АБВ ще даде своя принос за това, подчерта лидерът на АБВ.

АБВ е партията на бъдещето в България прогнозира в края на речта си Първанов.

Преди началото на словото си пред форума Георги Първанов връчи членски книжки на 5 нови члена на политическа партия АБВ.