Германските власти дадоха на автомобилния концерт краен срок 7 октомври да приведе всичките си дизелови автомобили с националните изисквания срещу замърсяване, пише вестник „Билд ам зонтаг“.

Ако концернът не спаси срока, може да му бъде отнет лицензът да посочените автомобили, което означава да се спре продажбата и движението им по германските пътища.

Междувременно германската компания Bosch /"Бош"/ още през 2007 г. е предупреждавала Volkswagen, че програмата, занижаваща показателите за изхвърлените вредни газове, е предназначена само за изпитания и не трябва да се монтират в колите, предназначени за продажба, разкри още "Билд ам зонтаг". Именно Bosch е доставяла на концерна програмата, заради която той попадна в т.- нар. дизелов скандал. Заедно с това Bosch е уведомил програмата да не се монтира върху колите за пазара.

Освен това един от инженерите на „Фолксваген“ е посочвал нередността, но не му е било обърнато дължимото внимание, добавя вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

Скандалът с концерна гръмна наскоро, след като в САЩ установиха, че в компютрите на неговите дизелови коли е оборудвана програма, която занижава реалните показатели на изхвърлените газове. САЩ настояха автогигантът да изтегли от американския пазар 482 леки коли „Фолксваген“ и „Ауди“, продадени през периода 2009-2015 година. Отделно срещу концерна бе предприето разследване не само в САЩ, но и в Европа и Азия. Той е застрашен от глоба в размер до 18 млрд долара.