Германската компанията за автомобилно оборудване „Бош“ е доставила през 2007 г. на „Фолксваген“ софтуера, който е в основата на скандала с двигателите, заблуждаващи тестовете за вредни емисии, съобщи АФП.

Компанията обаче е предупредила, че инсталирането на този софтуер на автомобили би било незаконно. Представител на „Бош“ е отказал коментар за реакцията на „Фолксваген“ на предупреждението, позовавайки се на поверителността на търговските отношения между двете компании.

„Бош“ е доставила софтуера „предвиден само за вътрешни тестове на компанията“, пише в статия в неделния брой на германския в. „Билд“, цитирайки документ на „Бош“ от 2007 г.

„Фолксваген“ е инсталирал доставения софтуер, за да заблуди тестовете за замърсяване на околната среда.

Автомобилният концерн призна тази седмица, че 11 млн. дизелови автомобили на компанията са снабдени със софтуер, целящ да заблуди тестовете за замърсяване на околната среда, припомня АФП.

Според британския в. „Дейли телеграф“ обаче страните от Европейския съюз са били предупредени още преди четири години, че производители на автомобили използват технологии за манипулиране на емисиите, за да фалшифицират измерванията на отделяните вредни газове при дизеловите двигатели.

Вчера европейски представители съобщиха, че Европейският съюз може да въведе по-строги тестове за емисиите на автомобилите.

Заради скандала мениджърът на „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн подаде оставка.