Лидерът на Китай Си Дзинпин произнесе важна реч на срещата на световните лидери, посветена на устойчивото развитие в пленарната зала на ООН в Ню Йорк, съобщи АФП.
В словото си китайският лидер посочи 4 пункта, по които трябва да се постигне съгласие и обеща 12 милиарда долара помощ за най-слабо развитите икономически страни.

Първият пункт на китайския план включва защита на околната среда и оптимизиране на партньорството между развити и развиващи се икономически страни. За целта Дзинпин поиска подобряване на механизма на координация между всички страни, членуващи в ООН.

Китайският лидер съобщи, че до 2030 година страната му ще предостави на най-слабо развитите икономически страни 12 милиарда долара под формата на помощи и инвестиции.

Пекин обеща още да продължи срока за връщане на отпуснатите на други страни заеми, които трябва да бъдат издължени до 2015 година от Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.

На следващо място бе откроена и ролята на иновациите, които не само трябва да навлизат в икономиките на всички страни, но и всяка да споделя своите поситжения с останалите. „Трябва да държим вратите си отворени, за да има развитие на целия свят”, каза още Си Дзинпин. /БЛИЦ

Чистата енергия е последната точка от плана на Китай. Според Пекин трябва да бъде създадена глобална мрежа на чистите и възобновяеми източници на енергия в света. Само така ще бъде запазена Земята и ще бъдат удовлетворени нуждите на всички страни от енергия.