Някои определени зеленчуци също биха могли да причинят наднормено тегло, показва ново проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Най-вредни в това отношение са картофите заради тяхното високи количества скорбяла и ниско съдържание на вода, посочват изследователите от университета в Харвард. Картофите се свързват най-често с качването на килограми като изследователите препоръчват те да бъдат заменени с ориз или хляб.

Особено полезни при отслабването се оказват боровинките. Шепа на ден помага за свалянето на повече от половин килограм, най-вече заради наличието си на полифеноли - съставки, които ограничават промените на метаболизма.

Сред най-полезните за отслабването зеленчуци са карфиол, брюкселско зеле и броколи. При плодовете, подходящи за отслабване са сушените сини сливи, ябълките, крушите и ягодите.

На всеки 4 години в продължение на период от 24 години участниците в проучването е трябвало да посочват колко често са хапвали посочените от учените плодове и зеленчуци, както и да отбележат дали са правили физически упражнения и какви са навиците им, свързани с гледането на телевизия и пушенето.