Грипът, който върлува в момента в страната, е особено опасен, защото за часове може да се превърне в пневмония, заяви за в. „Преса” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„Всичко, което зависи от нас, сме го направили. Предупредили сме джипитата и болниците и сме доставили нужните количества антивирусни препарати”, обясни той. Д-р Кунчев съветва още при първите симптоми да потърсим лекарска помощ и да си набавим „Тамифлу”.

„Всяка година грипът взема жертви, но тази починаха много млади хора, бременни и бебета. В повечето от фаталните случаи става дума за свински грип, преминал в хеморагична пневмония за по-малко от денонощие”, посочи експертът. Вътрешните отделения на болниците в големите градове са препълнени.

Вчера грипът взе жертва в Перник. Жена на 53 години почина в болница, след като две седмици карала болестта на крак. Ден по-рано мъж от Стара Загора на 48 години издъхна от хеморагична пневмония, а 32-годишна родилка почина в Силистра. Още една смърт на родилка и две бебета също се свързват с прекаран свински грип. „Нямаме точна статистика на починалите след усложнения от грип, но се смята, че жертвите са около 2000”, каза още д-р Кунчев.

Т.нар. кървава пневмония е една от най-тежките, защото освен типичните симптоми води и до увреждане на най-малките кръвоносни съдове и съответно до излив в белия дроб. При такъв излив човек спира да диша и обикновено умира в съня си, обясни д-р Кунчев.

В момента у нас всеки 189 души на 10 000 население са заразени. Най-много са болните във Враца, Ловеч, Видин, Русе, Стара Загора и София-област. Макар че пикът на епидемията започва да преминава, лекарите все още не са спокойни.

„Очакваме в следващите поне три седмици да има бум на хора с усложнения от прекараната инфекция. И сега джипитата и колегите от болниците съобщават за увеличен прием на пациенти с пневмонии, трахеити, бронхити и отити”, обясни д-р Кунчев. Нова сериозна вълна от заразени засега епидемиолозите не очакват.