Жълт код за обилни валежи е обявен за 6 области в страната за 27 септември, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, в които се очакват обилни валежи са Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик и Смолян.Жълтият код предупреждава хората да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито или затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Времето ще се задържи облачно и над по-голямата част от страната с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. През нощта в Западна, а през деня в Централна България валежите ще са временно интензивни и по-значителни по количество. По-късно през деня от запад валежите ще спират. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, в Източна България от север-североизток. Минималните температури ще са между 12° и 17°. Максималните температури ще са в широки граници: от 16° в западните райони, до 25° в източните.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, но през следващото денонощие ще се повишава.

Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, на места интензивни. Над масивите от Западна България ще духа слаб до умерен северен вятър, а над останалите райони и по билата умерен южен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 14°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, на места с валежи от дъжд. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури 22°-24°. Температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще 1-2 бала.