Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме. Обикновено най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер. В някои части на света обаче използват доста по-странните подправки.

1. Бананов кетчуп, Филипините

Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки, датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците използват този кетчуп, за да овкусят омлет или бургер.

2. Мармайт, Холандия

Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.

3. Чоткал, Корея

Чоткал се прави ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Той често се използва като сос или подправка и е особено популярен за овкусяването на супи.

4. Рибен сос, Тайланд

Рибният сос, звучи твърде апетитно, но когато видите какво съдържа, ще промените мнението си. Този сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.

5. Сос Уорчестър, Великобритания

Сосът е смесица от оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук, чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.

6. Ферментирала извара, Япония

Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястие с ориз. Тази извара ферментира минимум шест месеца.

7. Силно подправена туршия, Индия

Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки.