Предотвратен е опит за покушение срещу полския премиер Ева Копач и украинския й колегата Арсений Яценюк. То е трябвало да бъде извършено на 17 септември по време на посещението на Копач в Украйна, съобщава ТВН24.

Украинските служби за сигурност са открили на пътя, по който е трябвало да преминат двамата държавници, зареден гранатомет. Оръжието е било поставено под железопътен мост, увито във фолио.

Самата Копач е разпитана във връзка с инцидента от разследващи.

Намереният гранатомет е РПГ-26. В района около моста имало няколко подготвени места, от които можело да бъде извършено нападението, уточняват украинските служби, цитирани от Блиц.

След като оръжието било открито, бил съставен нов маршрут и Копач благополучно се прибрала в Киев. Тя се връщала от посещение на полското военно гробище в Бикивня по случай 76-годишнината от съветската инвазия в Полша. Там беше почетена 3435 полски затворници, арестувани и разстреляни от НКВД в рамките на Катинското клане от 1940 г. Там са погребани и жертви на терора на Сталин от 1938-1939 година.

„Бяхме информирани веднага, защото като се върнахме от Бикивня министър-председателят Яценюк ни информира, че техните служби са открили гранати и гранатомет. Тогава само казах: „Такава ни е работата”, заяви полският премиер.