Русия и Украйна подписаха късно снощи в Брюксел споразумение за доставките и транзита на газ за зимния сезон.

Финалните преговори продължиха 6 часа и завършиха с парафирането на допълнителен протокол към договора между „Газпром“ и „Нафтогаз“, който определя условията за покупката и доставка на газ от 1 септември до 31 март 2016 г.
Руското правителство обеща да понижи цените на газа за Украйна през зимния период.

Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след тристранните преговори.

Русия поема ангажимента да понижи цените на газа до нива, сравними с тези, на които продава на съседни страни от ЕС.
Споразумението стана възможно, след като Русия се съгласи да отстъпи от цената, а Украйна да плати на „Газпром“ незабавно 500 млн. долара, осигурени с гаранции от ЕС.

„Всички технически детайли вече са уточнени. Зимният пакет ще осигури непрекъснати доставки на газ за Украйна и транзита към ЕС“, каза още Шефчович.

Украинският енергиен министър Владимир Демчишин съобщи, че 500 млн. долара, осигурени чрез Европейската комисия от МВФ и други финансови институции, вече са в сметката на „Нафтогаз“ и на разположение. С тях през октомври ще се купят 2 млрд. куб. м. газ, с които да се дозапълнят подземните хранилища на Украйна. След това Киев ще си донабавя количества за текущи нужди, така че да не се налага отново за спира кранчето на европейския транзит.

Комисар Шефчович обеща вторият транш от финансовата помощ от ЕС от 1,5 млрд. евро да бъде приведен преди края на годината и да послужи за целта.

Руският енергиен министър Александър Новак уточни, че споразумението, подписано в Брюксел задължава Украйна да пропуска транзита към Европа, включително към България. ЕС е поел ангажимент към финансирането, а Москва – за доставките.

„Русия ще осигури договорените количества според договорите, които има с Украйна и с европейските си клиенти“, увери Новак.

Той добави, че Москва ще направи допълнителна отстъпка от 20 долара на 1000 куб. м газ, за да бъде цената за Украйна, сходна с тази за европейските ѝ съседи, в частност Полша. Русия обаче успя да си запази правото да актуализира цената на тримесечие, въпреки настояването на Украйна тя да е фиксирана за целия отоплителен сезон.

Шефчович посочи, че Москва е свалила записаната в договора с Киев цена от $251/1000 куб. м. на $ 232. Руският и украинският министър обаче отказаха да назоват цифра.