Държавното посещение на председателя на Китай Си Цзинпин в САЩ „отразява историята на дружбата и сътрудничеството между народите“ на двете страни, заяви президентът Барак Обама на официалната церемония по посрещането на госта.

САЩ „приветстват подема на Китай като стабилна, процъфтяваща и мирна държава, защото това е от полза на всички нас. Нашата съвместна работа...показва, че когато САЩ и Китай действат съвместно, то и нашите народи, и целият свят придобиват по-голямо процъфтяване и повече безопасност“, подчерта Барак Обама.

Той добави, че дори на фона на двустранното сътрудничество е необходимо „откровено да се обсъждат сферите на разногласия“.

Барак Обама изрази увереност, че САЩ и Китай, работейки заедно, имат небивалата възможност да определят характера на сегашното столетие.

В отговор Си Цзинпин изтъкна, че от 2013 година двете страни „изграждат нов модел на отношения между големи държави“ и че по този път вече е „постигнат напредък“. „Ние трябва да укрепваме стратегическото доверие и взаимно разбиране, да уважаваме интересите и безпокойствата един на друг, без предразсъдъци да подхождаме към нашите различия и разногласия“, заяви китайският ръководител.

Според него двустранните отношения „достигнаха нова отправна точка през ХХI век". "За развитието им по-нататък няма друг път, освен взаимноизгодното сътрудничество. Хайде старателно да работим ръка за ръка и да пишем нова глава в историята на китайско-американските отношения", предложил Си Цзинпин.