Въпреки новата версия на iOS 9, която Apple наскоро пусна, споровете относно дали iOS е по-добра платформа от Android продължават с пълна сила. Smartnews.bg. представя няколко причини, които отново поставят Android на първо място.

Първо, при покупка на iPhone новите собственици на смартфоните на Apple нямат възможност да увеличат вътрешната памет. При повечето Android устройства има възможност за добавяне на карта памет.

Второ, повечето Android устройства позволяват смяна на батерията. При iPhone това не е възможно и в повечето случаи се налага прибягване до услугите на оторизиран сервиз и заплащане на такси.

Освен това голяма част от Android смартфоните могат да се използват като дистанционно управление чрез инфрачервения си порт. При iPhone това липсва.

Нещо повече по-лесно е да се управляват и преместват файлове между компютър и Android смартфон. При iPhone е нужно да се използва специализиран софтуер, който не винаги е съвместим.

В същото време Apple и новата iOS 9 изискват инсталирането на iTunes за зареждане на музика към iPhone. Същото важи и за извличането на снимки, за което е нужно iPhoto.

Google Play позволява избора и инсталирането на приложения директно от уеб сайта. При iPhone трябва да се извика приложението iTunes.

Недостатъците на Apple технологията по отношение на съвместимостта не свършват дотук. За зареждане на Android може да се използва всяко едно microUSB зарядно устройство, докато за iPhone е нужен специален кабел.

Приложението Maps на Apple все още не е толкова добро, колкото Google Мaps. А при iPhone не е възможно да се ползва разработката на Google по подразбиране.

Android позволява повече възможности за персонализация на началния екран чрез уиджети. Допълнително има много приложения в Google Play, които могат да подреждат приложенията по различни начини. А могат да се изтеглят и други теми.

При това Android устройствата не задължават слагането на приложенията на началния екран, като при някои Android смартфони е възможно да се използват няколко приложения едновременно.

Също така при Android устройствата уведомленията винаги се показват в горната част на екрана, което прави достъпа до тях лесен и удобен. А алармата на Android показва колко време остава до включването ѝ.

В заключение при iPhone може да се отключи началният екран с пръстов отпечатък или парола. При повечето Android устройства са възможни и други начини за отключване.