Замърсяването на водата, храната и въздуха от така наречените фталати, един от ключовите компоненти в повечето пластмаси, влошава подвижността на сперматозоидите и води до безплодие при мъжете.

Това се казва в статия, публикувана в списанието Environment International.

„Съществуват и други изследвания, които също говорят в ползата на съществуващата връзка между качеството на спермата и разграждането на фталати в организма, но има и такива публикации, чиито автори на се открили подобна връзка. Нещо повече, тези вещества се разграждат за няколко дни, след като попаднат в тялото и за момента мъжете не трябва да се вълнуват чак толкова много“, заяви Джонатан Акселсон от Университета Лунд в Швеция.

Той и неговите колеги са стигнали до този извод, наблюдавайки здравето и качеството на спермата на 300 мъже на възраст от 18 до 20 години, които са се съгласили да участват в изследването.

Фталатите се използват широко при производството на различни меки пластмаси, включително тапети, ламинирани покрития за под, средства за полирането на нокти и за много други неща, с които хората постоянно се сблъскват. Учените смятат, че фталатите и най-вече диетилхексилфталат /DEHP/, едно от най-разпространените вещества от този клас, са канцерогенни.

Изследвайки количеството на разградени продукти на DEHP и други фталати в анализа на доброволците, учените са открили, че концентрацията на тези вещества е пряко свързано с това, колко подвижни са сперматозоидите на мъжете.

Например, при младите шведи, които най-малко са имали вземане давана с фталатите, около 57% от половите клетки са били подвижни. От друга страна, при техните връстници, които са били по-често изложени на DEHP, броят на активните клетки е бил по-нисък – около 46%.

Подобно намаляване на подвижността на сперматозоидите трябва да доведе до намаляване на възможността да се зачене. Изследванията от последните години показват, че вероятността от забременяване е пряко свързана с активността на сперматозоидите. Следователно замърсяването на околната среда с фталати може да бъде причина за появата на безплодие при мъжете, които живеят в екологично застрашени райони. Но това заключение все пак се нуждае от допълнителни проверки, отбелязват учените.