Министър-председателят Пламен Орешарски се срещна днес в Сочи с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев.

Руският премиер благодари на Пламен Орешарски за това, че е пристигнал за участие в тържествата по откриването на зимните Олимпийски игри и че с това е показал отношение не само към Олимпиадата, но към Русия и доброто международно сътрудничество, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата премиери обсъдиха състоянието на търговско-икономическите връзки и изразиха известно безпокойство от намаляването на стокообмена. Те подчертаха, че трябва да се набележат мерки за засилване на икономическото и научно-техническото сътрудничество като в същото време да не се забравя културата и духовността.

Двамата премиери подчертаха големия потенциал в двустранните отношения и особено в областта на търговията, във възможностите за повишаване на българския износ за Русия, в промишленото коопериране, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост. Отбелязани бяха добрите възможности за съвместно сътрудничество в производството за излизане на трети пазари.

Пламен Орешарски и Дмитрий Медведев се договориха за среща тази година след провеждането през април на заседанието на Междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество.

В Сочи премиерът Орешарски проведе срещи и с министър-председателя на Румъния Виктор Понта, с министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Състоя се и кратък разговор с президента на Русия Владимир Путин. Министър-председателят Орешарски се срещна още с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с президента на Узбекистан Ислам Каримов.