Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е наредил да бъдат изплатени премии на военните, работещите граждани, студентите и пенсионерите. Поводът е 70-тата годишнина на Корейската трудова партия.

Сумите ще се равняват на месечното възнаграждение на гражданите.

В предишни години за подобни чествания севернокорейците получаваха подаръци като одеяла и стенни часовници.

Според съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА, гражданите ще получат премиите заради "своята преданост и вярна служба на партията".
Корейската трудова партия е създадена на 10 октомври 1945 г. Тази дата се чества като един от най-важните официални празници на страната.

Южнокорейски студент е задържан за нелегално влизане в Северна Корея

По-рано днес южнокорейски студент, които е задържан за опит за нелегално влизане в Северна Корея беше представен пред местни медии в Пхенян. Това предаде Асошиейтед прес.

През последните години младежът е живеел в САЩ. Задържан е преди пет месеца от властите в Северна Корея, но беше представен пред медиите чак днес.

21-годишният Вон Мун-чжу призна, че е нарушил закона, преминавайки нелегално границата по време на пресконференция, проведена днес.

В изявлението си, което младежът четеше от предварително подготвен текст, той обясни, че е направил това, за да види с очите си какво се случва в тази страна и сам да прецени кое от нещата, които се съобщават, е истина и кое е измислица. Прочетеният от него текст беше пълен с хвалебствия за страната, ръководството и народа й.

На Мун-чжу беше позволено да отговори и на няколко въпроса на журналисти. Той каза, че не знае какво ще стане с него, но се надява да си замине скоро. Посочи, че не е имал възможност да се свърже с родителите си, но смята, че след днешната пресконференция те ще се уверят, че е в добро здраве. 
Засега остава неясно дали Северна Корея планира да го съди или да го освободи, съобщава АП.