Присъда от 8 години затвор за умишлено убийство постанови състав на Окръжен съд-Разград. Процесът се гледа по съкратената процедура след пълно признание на вината от страна на подсъдимия Мустафа Мутаф, затова първоначалното наказание от 12 години затвор бе намалено с една трета, съобщават от съда.Престъплението е извършено на 19 декември миналата година. Фамилиите на убития Юнал Новман, на 32 години, и на убиеца – 26-годишния Мустафа Мутаф имали стара вражда. Семейството на Мутаф имало овощна градина, в която често влизали кравите, отглеждани от семейство Новман. 

Във фаталния ден бащата на убития прибирал животните към дома си, минавайки край градината. В нея бил Мустафа Мутаф, употребил известно количество алкохол. 

Между двамата възникнал скандал, появил се и Юнал Новман, който също се включил в разправията. Разтървали ги техни съселяни. 

Мустафа Мутаф обаче се прибрал вкъщи, взел кухненски нож и отишъл пред дома на семейство Новман, където започнал да призовава с обидни думи Юнал да излезе. 

Младият мъж излязъл и скандалът продължил, намесила се майката на Мустафа, която застанала между двамата, но синът й се протегнал през нея и наръгал съперника си с нож в лявата част на гърдите. 

Пострадалият се качил на автомобила си с намерение да отиде до здравната служба в Цар Калоян, по пътя обаче изгубил съзнание, колата се блъснала в друг автомобил. 

Юнал Новман починал в линейката на път за болницата. Съдебно-медицинската експертиза установила, че ударът с нощ е засегнал сърдечния мускул и левия бял дроб.

Убиецът му междувременно се прибрал в дома си и хвърлил ножа, с който извършил убийството, в реката. 

По-късно при ареста си сам посочил мястото, където било хладното оръжие, направил и самопризнания. Комплекса-съдебно психиатрична експертиза установила, че е вменяем и макар да е бил пиян по време на инцидента с 1,92 промила алкохол в кръвта, което е средна степен на опияняване, е съзнавал какво върши.

Пред съда убиецът изрази дълбоко съжаление за случилото се. Магистратите постановиха присъда от 12 години лишаване от свобода при първоначално строг режим на изтърпяване, след редукцията заради съкратеното производство наказанието остава 8 години. 

Мустафа Мутаф трябва да плати и кръвнина на вдовицата на убития в размер на 100 000 лв., нейният иск бе за 150 000 лв., а на двете му деца, едното от които бебе, – по 70 000 лв., при заведен иск от по 100 000 лв. Съдът разпореди подсъдимият да плати и разноските на досъдебното производство – 5 344,40 лв., както и държавна такса върху кръвнината – 9600 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна в срок от 15 дни.